fwww.UimolanSavusauna.com
Tervetuloa! Historia Kuvia Yhteystiedot
Kari Pulkkisen Uimolan savusaunan historia

Karin savusaunan yli 10-vuotiseen historiaan mahtuu sekä hyviä, että ikäviä hetkiä. Kerran palanut savusauna on ollut ilon ja rentoutumisen lähde tuhansille saunojille. 

Paikallislehti Kaakkoiseutu (nykyisin Parikkalan-Rautjärven sanomat) on kirjoittanut usein Karin savusaunasta. Karin leikekirjasta on ollut suuri apu tätä historiaa kootessa.
Kari Pulkkinen
1996
Kari Pulkkisen savusauna valmistui keväällä Uimolaan, Herajärven rannalle Rautjärvelle. Kahdeksankulmaisen savusaunan rakentamiseen Kari käytti haapaa oman metsästä. Nurkkarakenne on amerikkalainen lape-nurkkarakenne. Kiuasta lämmitetään lähes metrisillä haapa- ja leppähaloilla. Saunojia lauteille mahtuu 10-15.

Ensimmäisen kerran siinä kylvettiin Juhannuksena 1996.

Saunarannassa on myös grillikatos, saunakamari, pukuhuoneet ja talvilämmin aitta.

Saunakivet ovat eivät poikkea tavallisista pihakivistä. "Huolella aseteltujen pyöreiden saunakivien väleihin ei vesi jää seisomaan, vaan muuttuu mahdollisimman tehokkaaksi löylyksi", sanoo Kari.
Uimolan savusauna
1998
Uimolan savusauna rankattiin Suomen toiseksi parhaaksi Ikaalisten Löylynlyöjien ja Kansaimvälisen Savusaunaseuran toimesta.
Uimolan savusauna
1999
Kari Pulkkisen savusaunaa ihastellaan MTV3:n Mökkitalkoissa. Kari oli toukokuun puolivälissä rakentamassa kahdeksankulmaista savusaunaa Helsingin edustalla sijaitsevassa Saunasaaressa. Saunan suunnitteli Reijo Leminen. Saunan kehikon Kari rakensi oman metsänsä haavoista. Saunan nimi on Haapasavu ja sen ulkoa lämmitettävässä kiukaassa on keraamista kiveä 700 kg. Lämmitykseen kjäytetään leppää. Siihen mahtuu kerrallaan parikymmentä henkeä.

"Paras palkka saunan lämmittämisestä on kuitenkin saunoja, jonka harteilta huolet ovat pudonneet".

Suomalaisten yleisimmät väärät luulot Kari oikoo toteamalla: "Tässä saunassa ei itseään nokea, jossei ihan ehdoin tahdoin yritä. Eikä täällä kirvele silmiä."
Saunasaari
2000
Saunavieraita kävi noin 400 kappaletta.

2001
Kari täyttää maaliskuussa 50-vuotta ja hänen elämänsä summaa Kaakkoisseutu 2.3.2001.

"Ihmisellä on jännä sosiaalinen tarve saunoa yhdessä", savusaunan isäntä, Saimaan saunaseuran jäsen Kari Pulkkinen toteaa.

Lauantaina 9.6. 2001 oli Uimolan savusaunassa saunatapahtuma, joka Siinä ratkaistiin Saimaan saunaseuran löylykisojen aluemestaruus. Siellä kilpaili kahdeksan miestä ja yksi nainen. Saunaa oli lämmitetty tunti ja vartti, kun Kari yleensä lämmittää savusaunaansa vain kolme varttia. Lähtölämpötila oli 130 astetta. Kisan voitti Jarmo Nylund Joutsenosta. Tulokset: Jarmo Nylund 6.40, Esko Riipinen 6.35, Timo Koskela 6.30. Voittaja voi osallistua Heinolassa MM-kilpailuiden alkukarsintoihin ilman osallistumismaksua.

"Pihkapuilla ei gourmee-löylyjä saa, vaan harmaaleppä ja haapa ovat parhaimmat polttopuut savusaunan uuniin", Kari paljasti kisan jälkeen.

Saimaan Saunaseura ry: Noin 40 jäsentä. Kaksi kunnallista saunaa Joutsenossa: Hinkanranta (kesä), Ahvenlampi (talvi). Kaksi vuosittaista tapahtumaa: vastanheiton Joutsenon mestaruuskilpailu ja Hinkanrannan löylymestaruuskilpailut. Seura tekee myös retkiä. Puheenjohtaja on Ilkka Pöyhiä.

Vuonna 2001 Uimolan savusaunassa saunoi 500 henkeä.

Kari messuilla
2002
Kari aloittaa turvesaunan ja yrttihoitojen markkinoinnin. Ensimmäinen yleinen saunailta järjestetään keskiviikkona 5.6.2002.

Ensimmäisestä turvesaunasta Toukokuussa 2002 nauttivat rautjärveläisrouvat. Viiden naisen ryhmä sai 1,5 kilon pussin turvetta, joka lämmitettiin alle 60-asteisessa vesihauteessa. Sen jälkeen siihen lisättiin vettä ja se tyhjennettiin astiaan. Sitten naiset hieroivat sitä toisiinsa savusaunan edustalla. Oloaan he kehuivat keveäksi ja ihanaksi.

Saunojia kävi kesän mittaan n.550. Heistä yksi oli kolminkertainen löylyn maailmanmestari Leo Pusa.

2003
Löylynheiton MM-kilpailuiden aluekisa pidettiin jälleen Karin savusaunassa. Kisan voitti Timo "Pötti" Koskela ajalla 6 minuuttia 50 sekuntia. Vuoden 2001 voittaja Jarmo Nylund oli kolmas ajalla 6.38. Tällä kertaa lämpöä oli savusaunassa 120 astetta.

Torstaina 10.7.2003 kello viiden jälkeen sai Kari puhelun vastarannalta Peipoilta. Hän sai kuulla savusaunansa olevan tulessa. Palopäällikkö Teuvo Valtoaho arveli syttymissyyn olevan ylikuumenemisen. Kari lämmitti samana päivänä saunan 90 asteeseen.

"Melkein se oli kun olisi hyvän ystävän menettänyt", kuvaili Kari tunteitaan saunan palon jälkeen. Kaksi viikkoa menetyksensä jälkeen alkoi uuden saunan suunnittelu.

2004
Kari rakentaa uuden savusaunan vanhoille pohjille. Paloturvallisuuteen hän on kiinnittänyt erityistä huomioita: välikatossa ei ole palavia rakenteita ja savun ulosmenoaukossa pm ilmarakoa ja palovillaa. Uuni on entinen, mutta korotettuna. Tiilet ovat Viipurin Tammisuon tehtaalta. Saunan valmistuttua häntä jännittää miltä löylyt maistuvat. Kolme savusaunaa rakentanut Kari sanoi tämän olevan viimeinen.

Ensimmäiset löylyt entistä ehommassa kahdeksankulmaisessa savusaunassa otettiin juhannusaattona. Löylyjä testasi kesän mittaan mm. Markku Mustonen, joka oli 2003 löylynheiton MM-kisojen pronssimitalisti. Löylyt todettiin hyviksi.
Uusi savusauna
2005
Kansainvälinen Savusaunaklubi ja Ikaalisten Löylynlyöjät noteerasivat Uimolan savusaunan Suomen toiseksi parhaaksi yritys-savusaunaksi. Kari otti vastaan kunniakirjan Ikaalisissa. 2004 valmistuneessa savusaunasta ehti ennen tätä nauttia nelisen sataa saunojaa.

2006
Saimaan saunaseuran avoimet löylynottokilpailut järjestettiin Uimolan savusaunalla 28.5. Ne voitti Per-Erik Holmqvist Paraisilta. Toiseksi sijoittui Jarmo Nylund Joutsenosta.

Uimolan savusauna oli mukana myös Rautjärven kulttuuriviikolla. Tiistaina 25.7.2006 Savusauna soikoon! tapahtuma keräsi kuutisenkymmentä henkeä. Seuraavana päivänä savusaunalla konsertoivat Seda Margarjan (viulu) ja Irma Pylsy (urut ja piano). Musiikkia kuunneltiin myös veneistä järvellä. Artikkeli Etelä-Saimaassa.

Kesällä 2006 kävi Uimolan savusaunassa noin 300 saunojaa.
Savusauna Soikoon!
2007
Löyly-cupissa kilpailtiin toista kertaa. 110-asteista löylyä kesti pisimpään Markku Mustonen Löylyä heitti puolen minuutin välein saunamajuri Kari Pulkkinen ja tuomarina toimi Ilkka Pöyhiä.
Löyly-cup
2008
Saimaan Löyly Cupin alkukilpailu järjestettiin 7.6.2008. 2009
Keväällä Saimaan Löylycupin finaali. Katso kuvia. Saunavieraita kävi n.500 ympäri maailmaa.
LöylyCup 2009
2010
Yleiset saunaillat alkavat kesällä.


2011
Saimaan LöylyCup 2011 saunottiin Uimolan savusaunassa 27.5.2011. Tulokset ja muuta tietoa Saimaan Saunaseuran sivuilla.
Yleiset saunaillat alkoivat 1.6. ja päättyivät Syyskuun lopussa.